Βιογραφικό

Paraplegic_surgery_Small

Dr. Στάθης I. Μποβιάτσης

Καθηγητής Νευροχειρουργικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Dr. Στάθης I. Μποβιάτσης

Διευθυντής Β’ Νευροχειρουργικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “Αττικόν”
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Καθηγητής Στάθης Ι. Μποβιάτσης είναι Νευροχειρουργός,  τακτικός Καθηγητής της Νευροχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μακρά μετεκπαίδευση και εξειδίκευση καθώς επίσης με ερευνητική, χειρουργική και κλινική εμπειρία σε όλο το φάσμα των παθήσεων του εγκεφάλου και της Σπονδυλικής Στήλης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μετά την περάτωση των μαθητικών χρόνων στο Γυμνάσιο & Λύκειο, εισήλθε κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων στην  Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Ακολούθησε η στρατιωτική του θητεία ως οπλίτης ιατρός του στρατού Ξηράς.  Μετά την στρατιωτική του θητεία , εξεπλήρωσε την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό)  στο Αγροτικό Ιατρείο Πύργου Ιθώμης του ν. Καρδίτσας.

Ακολούθησε η εξάσκηση στην κύρια ειδικότητα της Νευροχειρουργικής,  στην Νευροχειρουργική Κλινική του Θεραπευτηρίου «Ευαγγελισμός» με Διευθυντή τον  Καθηγητή Πέτρο  Καρβούνη, και έλαβε  τον τίτλο ειδικότητας το έτος 1992.

Εκπόνησε την Διδακτορική του διατριβή με  θέμα «Επίδραση ουσιών στους νευροδιαβιβαστές: ντοπαμίνη και σεροτονίνη στο ραβδωτό σώμα και την μέλαινα ουσία επιμύων. Πειραματική μελέτη» στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την Διεύθυνση του Καθηγητού Διονύση   Βαρώνου.  Περάτωσε την διατριβή και του απενεμήθη ο τίτλος του Διδάκτορα το έτος 1992.

Μετά την λήψη της ειδικότητας εργάσθηκε στο Harvard University στην Νευροχειρουργική κλινική του Massachusetts General Hospital   σαν clinical  fellow.  Κατά το διάστημα αυτό  ασχολήθηκε με την στερεοτακτική και λειτουργική Νευροχειρουργική, υπό την καθοδήγηση των Καθηγητών  Nicholas T. Zervas  και Rees Gosrgove. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα  αρχικά  εργάσθηκε σαν άμισθος επιστημονικός συνεργάτης της A’ Νευροχειρουργικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών  και παράλληλα εργάσθηκε σαν ιδιώτης νευροχειρουργός στο όμιλο του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών ως αυτόνομος Νευροχειρουργός.

Η ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στην Ελλάδα, ξεκίνησε  το  1997  σε θέση Λέκτορα Στερεοτακτικής & Νευροχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αφού υπηρέτησε σε όλες τις βαθμίδες της ακαδημαϊκής ιεραρχίας, σήμερα κατέχει την θέση του τακτικού Καθηγητή Νευροχειρουργικής  στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει εξειδικευθεί κατά την διάρκεια της εργασίας στο Harvard University – Massachusetts General Hospital στην χειρουργική αντιμετώπιση των κινητικών διαταραχών, όπως η νόσος Parkinson, η  δυστονία κλπ. Οι τομείς της εξειδίκευσης του περιλαμβάνουν επίσης την χειρουργική των όγκων εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης, την εφαρμογή συγχρόνων τεχνικών διεγχειρητικής παρακολούθησης, και την χειρουργική των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης.  Στο ενεργητικό του έχει πλέον των 5.500 χειρουργικών επεμβάσεων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Έχει πλούσιο διδακτικό και εκπαιδευτικό έργο, είναι ο υπεύθυνος Καθηγητής της διδασκαλίας των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής στο  μάθημα της Νευροχειρουργικής, αλλά και σαν προσκεκλημένος ομιλητής στο πρόγραμμα άλλων  μαθημάτων της Σχολής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το διδακτικό έργο του συμπληρώνεται με την συμμετοχή σε μετεκπαιδευτικά  προγράμματα της Ιατρικής Σχολής.  Συμμετείχε  στην επίβλεψη 35 διδακτορικών διατριβών,  και είναι  μέλος στην 7μελή επιτροπή κρίσης άλλων διατριβών.

Το οργανωτικό του  έργο είναι ικανό και περιλαμβάνει την συμμετοχή στην οργανωτική επιτροπή τόσο Ελληνικών όσο και διεθνών συνεδρίων.  Σημαντικότερο επίτευγμα του ήταν η οργάνωση  εξ’ αρχής της λειτουργίας της Β’ Νευροχειρουργικής κλινικής του ΕΚΠΑ.

Είναι επίσης Μέλος της Επιτροπής Εξετάσεων του Υπουργείου Υγείας για χορήγηση Ιατρικής ειδικότητας  Νευροχειρουργικής, από το έτος 2011 και ήταν  μέλος των Συμβουλίων Κρίσης και Επιλογής Ιατρικού Προσωπικού (ΣΚΕΙΟΠΝΙ) των Νοσοκομείων Αττικής (1997-2000)

Έχει ευρύτατο επιστημονικό, ακαδημαϊκό και συγγραφικό έργο.  Έχει συμμετάσχει σε 250 Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια  και σε 74 στρογγύλες τράπεζες με διαλέξεις ή εισηγήσεις και είναι συγγραφέας μίας Διδακτορικής Διατριβής, δώδεκα κεφαλαίων σε Βιβλία, ενενήντα δύο  Δημοσιεύσεων σε Ελληνικά ιατρικά περιοδικά,   εκατόν δέκα τριών Δημοσιεύσεων  σε Διεθνή (peer review ) ιατρικά περιοδικά ,  τριακοσίων  εβδομήντα οκτώ Ανακοινώσεις σε Ελληνικά συνέδρια, διακοσίων επτά Ανακοινώσεων σε Διεθνή συνέδρια.  Αυτές περιλαμβάνουν δημοσιεύσεις σε περιοδικά με μεγάλο κύρος όπως Lancet, Cancer Research, Gene Therapy, Human Gene Therapy, Neurosurgery., με συντελεστές απήχησης : h-factor : 37 (20.1.2021) , i-10 index : 56 και αθροιστικό Impact Factor (IF) = 275.6

Το κλινικό του έργο είναι πλήρες με διενέργεια σημαντικού αριθμού  περισσότερων από 5.500 επεμβάσεων ως χειρουργός, τόσο στον δημόσθιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει 12 ερευνητικές εργασίες, από τις οποίες 4 ερευνητικές μελέτες  χρηματοδοτήθηκαν από τον ΕΛΚΕ,  και  7 κλινικές ερευνητικές προσπάθειες.

Στον ελεύθερο χρόνο ασχολείται με την ιστιοπλοΐα και τον αθλητισμό, ιδιαίτερα το τένις, και είναι ιδρυτικό μέλος στον Όμιλο Αντισφαιρίσεως Παπάγου (ΑΟΑΠ).